Ödüllü Siyasal İletişim Uzmanı Gülfem Saydan Sanver, SÖZCÜ’ye konuştu. Sanver, “Muhalefet, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasını sağlamalı… CHP’nin de kampanyaya bir an önce başlaması gerekiyor” dedi..

Türkiye, Gülfem Saydan Sanver adını ilk kez 30 Mart yerel seçimlerinde duydu. Sanver o tarihte Sarıyer’in CHP’li Belediye Başkanı Şükrü Genç’in arkasındaki isimdi ve oylarını rekor düzeyde artırmıştı. Bu kampanyayla ABD’de siyaset iletişiminin Oscar’ı kabul edilen “Pollie Award”ı kazandı.

7 Haziran seçimleri öncesinde ise Obama’ya seçim kazandıran ekibi Türkiye’ye getirmişti. Bu ekiple düzenlediği panele özellikle iş dünyasının ilgisi büyüktü. Ama gelin görün ki siyaset arenasından katılan isim sayısı bir elin parmakları kadar bile değildi. Şimdi önümüzde Türkiye’nin en kritik seçimleri var. Sanver ile 2019’a giderken siyasi partileri ve liderlerini masaya yatırdık.

– En son Mart 2015’te konuşmuştuk. “Yolsuzluk iddiaları AKP’ye değil muhalefete oy kaybettiriyor” demiştiniz. Bugün durum ne?

Yolsuzluk, belli şartlar oluşmadıkça seçmenin çok da umursadığı bir konu olmaz. Peki seçmen neye prim veriyor derseniz; birincisi ekonomi. Yani seçmen yolsuzluğu ahlaki değil daha çok ekonomik olarak değerlendiriyor. Bu dönemin en büyük farkı; o döneme göre çok daha bozulmuş bir ekonomiyle karşı karşıya olmamız. İnsanlar kendi hane içi geliri etkilendiğinde yolsuzluğu sorgulamaya başlıyor. Çünkü cezalandırmak istiyorlar. Bu noktada medyanın bu konuları gündeme getirip getirmemesi ve ilişkin yargı sürecinin başlaması da önemli.

SEÇMENDE BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI VAR

– Halk, yargının bağımsızlığını yitirdiği iddialarına nasıl bakıyor?

Seçmen ekonomik olarak zorlanmaya başladığı zaman daha önce görmezlikten geldiği konuları görmeye, duymaya başlar. Hatta bir suçlu arar ve cezalandırır. AKP’nin uzun süre oy yükseltmesinin temel nedeni belli seçmen gruplarına yaşattığı ekonomik refahtı. Muhalefetin burada yapması gereken en temel hamle bu seçmen grubunun değerlerine de dokunarak onlara geleceğe dair bir umut vermesi…

Röportajın devamını okumak için: CHP, 2019 için adayını bir an önce açıklamalı