Barack Obama, 20 Ocak’ta Beyaz Saray’da yemin ederek başkanlığının ikinci dönemine resmen başladı.6 Kasım 2012 gecesi tarihin en pahalı seçim kampanyaları sona erdi… Barack Obama oyların yüzde 51 ’ini alarak 2. kez Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmaya hak kazandı.

Seçimler sonrasında Obama 538 süper delegenin 332’sini alırken, Mitt Romney 206 delegede kalarak yarışı kaybetti. 6 Kasım seçimleri Demokratlara senatoda 53 senatör ile temsil edilme hakkı sağlarken, Cumhuriyetçiler 45, bağımsızlar da 2 senatör ile temsil edilecekler.

Ölçülebilir Kampanya Dönemi Başarının Başlangıç Sırrı: Veri Analizi

“Artık 2008 yılındaki aday değilsin… Biz de yeni bir kampanya anlayışı uygulamak zorundayız. Her ayrıntının ölçüldüğü, analiz edildiği bir kampanya yapacağız.” 8-11 Kasım’da New York’da gerçekleşen 45. Uluslararası Siyasi Danışmanlar Derneği (IAPC)’nin toplantısında konuşma yapan Obama’nın baş stratejisti Jim Messina 2012 kampanyalarının ana başarısının bu cümlede yattığım söyledi.

Seçim kampanyalarında yeni dönem olan ‘Veri Güdümlü Karar Verme Dönemi’, Barack Obama’nın 2012 seçim kampanyasının merkezini oluşturan bir unsur olarak karşımıza çıktı. Veri analizinde ne yapıldığı büyük bir merak konusu olsa da içerik asla dışarı sızdırılmadı. Kampanya sözcülerinden Ben La Bolt’un “bunlar bizim nükleer kodlarımız” sözü gizliliğin boyutunun altım çizerken veri güdümlü deneylere ‘Narwahl’ ve ‘Dreamcatcher’ gibi kod isimler verilmesi ve ekibin diğer tüm kampanya çalışanlarından ayrı bir mekanda çalışması veri analizine verilen önemi daha iyi anlamamızı sağlıyor. 2008 yılında Demokratların seçim başarısın altında yatan ana unsurlardan birinin teknolojiyi kullanmadaki üstünlükleri oldukları aşikar. Bu başarılı uygulama kampanyanın bir zaafını bertaraf etmeyi başarabilmişti: Veri analizi.

Demokrat Parti kampanya çalışanlarından öğrendiğim bilgiye göre 2008 kampanyasında veri toplamakta sorun olmamasına karşın, verilerin analizinde büyük sıkıntı yaşanıyordu. Gönüllü verileri, gönüllülerin yaptıkları çalışma sırasında topladıkları veriler, kampanya çalışanlarının topladıkları veriler, fon toplama verileri vs. gibi birçok veri toplanıyor, ama bu veriler birbirleriyle okutulamadıkları için bir türlü net analiz yapılamıyordu.

Yazının devamını okumak için: Veri güdümlü karar verme Obama’yı 2. kez başkan yaptı

Görsel kaynak: studybreaks.com